Tagatoza – rewolucja na słodkim rynku.

Krótka historia tagatozy…
Z informacji od producenta dowiadujemy się, że Tagatoza została odkryta przez amerykański koncern farmaceutyczny do leczenia chorych na raka jelit. 5 lat temu belgijska firma Damhert rozwinęła technologię taniej produkcji tagatozy i wykorzystania jej w różnych produktach żywnościowych. Pierwszym produktem zawierającym tagtozę był cukier stołowy –Tagatesse.

Co to jest ta tagatoza?

Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie. Laktoza jest rozbijana na galaktozę i glukozę w procesie hydrolizy. Galaktoza jest następnie przetwarzana na tagatozę w procesie enzymatycznym. Po ostatecznym oczyszczeniu powstaje biała krystaliczna struktura o doskonałym smaku naturalnego cukru. Powstałe kryształy tagatozy nie zawierają śladów laktozy, ani glukozy. Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach.

Tagatesee składa się z licznych składników: tagatozy, błonnika spożywczego (inuliny i oligosacharydów), izomaltu i sukralozy (0,02%). Ta kombinacja powoduje, że Tagatesse można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach.

Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagtozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E.

Jak ją stosować?
Tagatoza jest dla osób, które nie mogą jeść cukru, chcą schudnąć, lub po prostu wybrały zdrowy styl życia. Tagatoza przywraca właściwy skład flory przewodu pokarmowego. Nie wywołuje próchnicy. Tagatesse jest słodzikiem odpornym na temperaturę, który można używać do dań zimnych i ciepłych. Nie daje negatywnych skutków ubocznych, jest niskokaloryczny, ma indeks glikemiczny bliski zeru. Ma naturalne właściwości prebiotyczne i jest nieszkodliwy dla zębów. Tagatesse posiada naturalny smak i jest łatwy w użyciu, tak jak zwykły cukier. Tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru! 50 g tagatozy zastępuje 100 g zwykłego cukru. 1 łyżeczka tagatozy ma smak 2 łyżeczek cukru. W nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

(Informacje zaczerpnięte ze strony internetowej producenta, www.tagatoza.pl)