Dieta w ADHD.

ADHD – czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej.

By rozpoznać ADHD, konieczne jest stwierdzenie objawów:
– zaburzeń koncentracji uwagi,
– nadruchliwości
– nadmiernej impulsywności

Dziecko z ADHD wie, co powinno zrobić, ale często nie potrafi zapanować nad swoimi reakcjami.

Termin „zespół nadpobudliwości psychoruchowej” nie jest synonimem:
– niespokojnego dziecka
– żywego temperamentu
– zaburzeń zachowania
– agresji
– celowego łamania zasad.

Obok farmakoterapii i wprowadzania zmian behawioralnych – istnieją jeszcze inne metody leczenia, jak stosowanie odpowiedniej diety.

Dieta ma na celu eliminacje lub znaczne ograniczenie produktów alergizujących i nietolerowanych przez organizm, które dodatkowo powodują nadmierną ruchliwość, niepokój czy zachowania impulsywne. Dieta eliminacyjna w przypadku ADHD wyklucza cukier, barwniki i substancje konserwujące (napoje gazowane, słodycze, pomidory, ketchup).
O tym, że objawy nadpobudliwości mogą zostać nasilone przez nadwrażliwość pokarmową, świadczyć mogą takie objawy u dziecka z ADHD, jak: częste bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, bóle głowy, bóle stawów, a także obecność innych objawów chorób alergicznych, jak pokrzywka, rumień na skórze, katar sienny, alergiczne zapalenie spojówek czy astma.
Dodatkowo dietę w ADHD można wzbogacić produktami zawierającymi substancje łagodzące powyższe objawy. Zawierające tryptofan (makaron, banany), witaminy (szczególnie z grupy B) czy składniki mineralne, jak magnez czy cynk.

Literatua:
Kołakowski A., Wolańczyk T., Pisula A., Skotnicka M., Bryńska A.: ADHD – zespół nadpobudliwości rychowej. Gdańsk, 2007.