Produkty i ich LIGHT sobowtóry
W artykule tym chciałam porównać kilka produktów z ich zamiennikami w wersji „light” i prześwietlić faktyczne różnice w składzie obu produktów. Czym się różnią, jakie składniki podmieniono i czym zostały zastąpione? Czy dodano jakieś dodatkowe składniki?
1. JOGURT
Do porównania wytypowałam jogurty w jednakowym smaku (wiśniowym) znanej firmy, która obok zwykłej linii swoich produktów wyprodukowała również jogurty light.
SKŁAD:
Jogurt zwykły: Mleko Owoce (wiśnie i sok wiśniowy z koncentratu) Syrop glukozowo- fruktozowy Cukier Mleko zagęszczone odtłuszczone Koncentrat z soku z buraków czerwonych Barwnik: antocyjany (E 163) Aromat Żywe kultury bakterii |
Jogurt light: Mleko Owoce (wiśnie i sok wiśniowy z koncentratu) Fruktoza Substancje słodzące: aspartam (E 951), acesulfam (E 950) Białka mleka Koncentrat z soku z buraków czerwonych Koncentrat z marchwi, winogron i aronii, Aromat Żywe kultury bakterii Zawiera źródło fenyloalaniny |
Komentarz:
W jogurcie light syrop glukozowo- fruktozowy zastąpiony został samą fruktozą. Fakt faktem wielkiej różnicy tutaj nie uczyniono. Fruktoza jest cukrem, a syrop glukozowo- fruktozowy jest pochodną cukrów. Oba, mimo tego, że wchłaniane są wolniej to odpowiadają za podwyższenie poziomu tłuszczów w organizmie.
Jogurt zwykły zawiera cukier, jogurt light zawiera substancje słodzące, m.in.. aspartam znany pod indeksem E 951 (dość kontrowersyjny, uważany za niebezpieczny-spożywany w nadmiernych ilościach może u niektórych osób spowodować wzrost stężenia fenyloalaniny we krwi. Jednorazowe spożycie dużej ilości fenyloalaniny może mieć działanie przeczyszczające, a u osób chorych na fenyloketonurię może spowodować nieodwracalne zmiany w mózgu-stąd również informacja na opakowaniu, że zawiera źródło fenyloalaniny) i acesulfam E 950 (również podejrzany, choć dopuszczony do użytku).
Oba produkty zawierają sok z buraków czerwonych- naturalny barwnik. Do tego jogurt zwykły posiada w swoim składzie barwnik: antocyjany z indeksem E 163 (uznane za nieszkodliwe). Dodatkowo w jogurcie light dodano syrop z marchwi, winogron i aronii.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 g
Jogurt zwykły: Białko: 3,5 g Węglowodany: 14,6 g Tłuszcze: 2,5 g 100 g/ 400 kJ/ 95 kcal |
Jogurt light: Białko: 3,9 g Węglowodany: 8,6 g Tłuszcze: 1,1 g 100 g/ 253 kJ/ 60 kcal |
Komentarz:
Kosztem m.in. dodania słodzików zamiast cukru faktycznie otrzymaliśmy efekt o jakieś 25 kcal/100g niższy niż w jogurcie zwykłym. Jest mniejsza ilość tłuszczu i węglowodanów, ale minimalnie wyższa jest wartość białka.
INFORMACJE DODATKOWE:
Jogurt zwykły: Zawartość owoców: 9% Opakowanie: Ciemnoniebieskie |
Jogurt light: Zawartość owoców: 9% Bez sztucznych barwników, konserwantów, sztucznych aromatów Opakowanie: Biało niebieskie |
Komentarz:
Na jogurcie light umieszczono informację, że nie dodano żadnych sztucznych barwników, konserwantów i aromatów. Ale dodano sztuczne słodziki. Ani na jogurcie zwykłym ani light nie podano jakie aromaty zostały zastosowane. Nie umieszczono również na opakowaniach symboli z indeksu E. Zawartość owoców jest ta sama.
2. SEREK TOPIONY ŻÓŁTY, KANAPKOWY
Tutaj również wybrałam serki od jednego producenta. Są to serki żółte gouda w plasterkach, pakowane po 150 g. Jeden jest oznaczony jako sama “Gouda” drugi zaś jako “Fit Gouda”.
SKŁAD:
GOUDA Ser Woda Masło Ser Gouda 21% Odtłuszczone mleko w proszku Białka mleka Sole emulgujące: E 452 (fosforany i polifosforany sodu i potasu-zakłóca trawienie- syntetyczne) i E 339 (ortofosforan- zakłóca trawienie). Sól Barwnik: annato (E160b- naturalny) (nie zawiera konserwantów) |
FIT GOUDA Ser Woda Odtłuszczone mleko w proszku Sole emulgujące: E 339 (ortofosforan- zakłóca trawienie) i E 452 (fosforany i polifosforany sodu i potasu-zakłóca trawienie- syntetyczne). Białka mleka Ser Gouda 2% Reg. Kwasowości: E331 (cytrynian sodu) Sól (Nie zawiera konserwantów) |
Komentarz:
W serku Gouda FIT jak możemy zauważyć jest zdecydowanie mniej Sera Goudy (tylko 2% !!!) niż w zwykłym serku Gouda (21%) <Pytanie czy w ogóle powinien nazywać się Goudą z tak niską zawartością samego sera Goudy>. Oba produkty zawierają sole emulgujące E 339 (ortofosforan) i E 452 (fosforany i polifosforany sodu i potasu), przyczyniające się do zakłócania trawienia a dodatkowo są otrzymywane syntetycznie. Zwykły ser Gouda zawiera naturalny barwnik annato (E160b) nadający produktowi bardziej żółty kolor i masło, czego brakuje w serku Gouda Fit. Na opakowaniu Gouda Fit dodatkowo widnieje informacja, że nie zawiera ona konserwantów i można byłoby się z tym zgodzić gdyby nie fakt, że sól występująca w składzie obu serków również jest konserwantem. Fit Gouda zawiera również w swoim składzie regulator kwasowości E331 (cytrynian sodu)- uznany za nieszkodliwy.
WARTOŚCI ODZYWCZE W 100g:
GOUDA Białko 14g Węglowodany 6 g Tłuszcz 27 g Wapń 390 mg (45% dziennego zalecanego spożycia) Wartość energetyczna 323kcal/ 1339 kJ |
FIT GOUDA Białko 19 g Węglowodany 6g Tłuszcz 15 g Wapń 470 mg (55% dziennego zalecanego spożycia) Wartość energetyczna 235 kcal/ 980 kJ |
Komentarz:
Pierwsze co rzuca się w oczy to fakt, że w serku Gouda Fit jest mniej kalorii (o 88 kcal/100 g produktu), mniej tłuszczu, ale za to więcej białka (o 5 g/100g produktu). Jest również więcej wapnia (o 80 mg/100 g produktu). Ilość węglowodanów pozostaje w takiej samej ilości w obu serkach (6g/100g produktu).
INFORMACJE DODATKOWE:
GOUDA Z polskiego mleka Kolor: ciemnożółty |
FI GOUDA Z polskiego mleka Informacje z opakowania: 40% mniej tłuszczy; pełen smak Kolor: jasnożółty |
Komentarz:.
Informacja na serku Gouda Fit mówi nam, że zawiera on mniej tłuszczy o 40% (po przeliczeniu to ok. 44%) i że posiada pełen smak… I tutaj można polemizować, gdyż po porównaniu obu serków pod względem smaku można dojść do wniosku, że jest on mniej intensywny a nawet ledwo wyczuwalny. Pod względem konsystencji zwykły serek Gouda jest mniej zbity od Goudy Fit, która wydaje się być nieco twardsza. Pod względem koloru Gouda Fit wypada nieco blado przy zwykłej Goudzie, która ma odcień bardziej intensywny.
3. CZEKOLADA MLECZNA
Do porównania czekolady wybrałam produkty z różnych firm, ponieważ dostępność zwykłej mlecznej czekolady tego samego producenta jest ograniczona i sprawiała trudności w znalezieniu. Ale jakoś uporałam się z brakiem i jako czekoladę zwykłą mleczną wybrałam jedna z popularniejszych i częściej kupowanych czekolad znanej marki. Jedna jest zwykłą Czekoladą mleczną, druga zaś jest określona jako “Lekka” czekolada mleczna.
SKŁAD:
CZEKOLADA MLECZNA
Cukier, Może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz pszenicy. |
CZEKOLADA MLECZNA ”LEKKA”
Substancje słodzące: laktitol E966 (działanie przeczyszczające), acesfultam K E950, Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, innych orzechów, pszenicy, sezamu, i jaj |
Komentarz:
Pierwszą różnicą w składzie obu czekolad jest zawartość cukru w Czekoladzie mlecznej i substancji słodzących (laktitlolu E 966 o działaniu przeczyszczającym i acesfultamu K E950- powszechnie udostępnionego do użytku, aczkolwiek podejrzanego) w Czekoladzie mlecznej “Lekka”. Czekolada mleczna zawiera w swym składzie odtłuszczone mleko w proszku (z mniejszą zawartością tłuszczu) i serwatkę w proszku (produkt uboczny przy produkcji serów twarogowych), czekolada mleczna „Lekka” zaś pełne mleko w proszku (nie odtłuszczane). Dodatkowo do produkcji czekolady mlecznej użyto pasty z orzechów laskowych. Składnikiem obu czekolad jest lecytyna sojowa-E322 (uznana jako produkt bezpieczny), z czego czekolada mleczna „Lekka” jako emulgator posiada jeszcze E476 (stosowany przy produktach o niskiej zawartości tłuszczów; szkodliwość nie znana). Aromaty- w obu przypadkach nie znane. Na obu czekoladach widnieje zapis o zawartości masy kakaowej w czekoladzie: Czekolada mleczna (min. 30 %); czekolada mleczna „Lekka” (min. 36%). Są również podane informacje na temat dodatkowych składników, które mogłyby się znaleźć w tych czekoladach (prawdopodobnie ze względu na używanie tych składników na terenie obu zakładów produkcyjnych).
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100 g:
(W tym miejscu chciałam dodać informację, iż Czekolada “Lekka” ma gramaturę 80 gram, zaś zwykła Czekolada mleczna ma 100 gram- na szczęście na opakowaniu podawane są wartości w przeliczeniu na 100 gram produktu co nie spowoduje komplikacji z obliczeniami:)
CZEKOLADA MLECZNA
Wartość energetyczna: 2210 kJ/530 kcal |
CZEKOLADA MLECZNA “LEKKA”
Wartość energetyczna: 2086 kJ/499 kcal |
Komentarz:
Czekolada mleczna “Lekka” zawiera o 31 kcal/100 gram mniej niż czekolada mleczna, ma jednak podwyższoną ilość białka (o 1,4 g/100 gram czekolady) i zdecydowanie mniejszą ilość błonnika pokarmowego (odgrywającego ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego) i sodu. Można również zauważyć mniejszą ilość węglowodanów w Czekoladzie mlecznej „Lekka” ale też zwiększoną ilość tłuszczy!
INFORMACJE DODATKOWE:
CZEKOLADA MLECZNA
Innych ważnych informacji z opakowania brak. Kolor: Jasnobrązowy |
CZEKOLADA MLECZNA “LEKKA”
Informacje z opakowania: Bez dodatku cukru Kolor: Ciemnobrązowy |
Komentarz:
Tak jak zwykła czekolada mleczna nie posiada na swoim opakowaniu żadnych ważniejszych, dodatkowych informacji, tak czekolada mleczna „Lekka” ma ich wiele, w tym niektóre mniej sprecyzowane, np. „bez dodatku cukru” i „zawiera naturalnie występujące cukry”. Zawiera słodziki- substancje słodzące, które mogą właśnie spowodować działanie przeczyszczające.
We wszystkich wymienionych produktach coś ujęto, ale coś również dodano, zazwyczaj kilka innych substancji chemicznych i substancji słodzących m.in. aspartam. Zanim zdecydujemy się już na żywność „light” warto by się było zastanowić czy kosztem mniejszej ilości kalorii w danym produkcie warto wprowadzać w nasz organizm dodatkowe substancje, które niekoniecznie są jemu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania?
Autor: Magdalena Zielińska
Na podstawie zakupionych produktów.