Spokojnie, to tylko menopauza !

CZYM JEST MENOPAUZA?

Z medycznego punktu widzenia menopauzą nazywa się ostatnie krwawienie z macicy, czyli ostatnią miesiączkę w życiu kobiety. W szerszym rozumieniu tego terminu menopauza określana jest jako pewien odcinek w czasie, w którym dobiega koniec okresu płodności kobiety.

Kilkaset lat temu problemowi menopauzy nie przyglądano się aż w takim stopniu jak obecnie, głównie ze względu na krótszą średnią długość życia. Wiele kobiet w starożytności czy też w średniowieczu nie dożywała nawet wieku 40 lat ,więc zjawisko “przekwitania“ nie było powszechnym i zauważalnym na taką skalę jak obecnie. Wraz z postępem medycyny średnia długość życia podwyższyła się więc pojawiła się większa grupa kobiet w okresie menopauzy.

A WSZYSTKIEMU WINNE SĄ HORMONY!

Menopauza jest właśnie wynikiem niedoboru hormonów kobiecych- estrogenów- których synteza zachodzi poprzez jajniki; w wieku ok. 50 roku życia nasze jajniki “odchodzą na emeryturę“ i kończą proces  syntezy tych osobliwych hormonów.  Wtedy następują braki, których skutkiem jest…

MENOPAUZA I JEJ OBJAWY

WCZESNE:
– uderzenia gorąca
– nadmierna potliwość, zwłaszcza w nocy
– bezsenność
– zmiany emocjonalne, depresja, wahania nastrojów, lęki, braki energii
– trudności w koncentracji
– problemy z pamięcią
– bóle głowy
– uczucie przewlekłego zmęczenia
– zaburzenia miesiączkowania (zmiana długości cyklu, obfitość krwawień)
– zapalenia pochwy
– zaburzenia układu moczowego, nietrzymanie moczu
– obniżenie popędu płciowego
– bóle podczas współżycia

PÓŹNE
– osteoporoza
– choroby układu sercowo-naczyniowego (zawały, miażdżyca)
– problemy ze skórą (staje się cieńsza i ma skłonności do wysuszania)
– osłabienie kondycji włosów (łamanie się, wypadanie)
– zagrożenie zachorowania na nowotwór (rak szyjki macicy, rak piersi, rak trzonu macicy, rak jajnika, rak jelita grubego)

JAK NIE DAĆ SIĘ MENOPAUZIE CZYLI:

HORMONALNA TERAPIA ZASTĘPCZA

Do kogo się udać w tym wypadku? Do ginekologa.
Hormonalna terapia zastępcza polega na podawaniu kobiecie w okresie menopauzy hormonów- estrogenów lub progesteronu- które usuwają przyczynę większości dolegliwości- jaką jest spadek ilości tych właśnie hormonów w organizmie kobiety.  Po zastosowaniu terapii hormonalnej objawy ustępują w przeciągu kilku – kilkunastu dni.
Leczenie przebiega zazwyczaj w dwóch etapach:
1) ok. 3 miesiące próby- sprawdzenie czy dawka hormonów jest wystarczająca dla danego przypadku.
2) właściwa terapia- od 1 roku do 2 lat- po ocenieniu skuteczności terapii i dobraniu dawki hormonów.

Formy podawania hormonów przy menopauzie:
– tabletki- doustne
– plastry, kremy- przez skórę
– globulki- dopochwowo
– poprzez zastrzyki domięśniowo
–  spray do nosa
– jako podskórne implanty

Przeciwwskazania przy terapii hormonalnej:
– podejrzenie ciąży
– krwawienia z dróg rodnych nieznanego pochodzenia
– rak gruczołu sutkowego
– rak trzonu macicy
– uszkodzona wątroba
– zapalenie żył
A także w niektórych wypadkach:
– nadciśnienie tętnicze
– otyłość
– występowanie mięśniaków macicy
– zapalenie pęcherzyka żółciowego
– czerniak
– palenie dużych ilości papierosów*

*Ciekawostka: Palenie papierosów może mieć istotny wpływ na działanie hormonów. Palenie powoduje zmniejszenie stężenia podanych niektórych hormonów we krwi przez co terapia może stać się mniej skuteczna. Warto więc rozważyć porzucenie nałogu.

WPŁYW DIETY NA ZMNIEJSZENIE NASILENIA OBJAWÓW MENOPAUZY

W okresie menopauzy ważnym jest, aby jeść posiłki częściej, ok. 4-5 razy dziennie, przy jednoczesnej redukcji ilości posiłku. Jedzmy mniej, a częściej! Najlepiej jest udać się do dietetyka.
Do tego wybierajmy produkty z niżej opisanych grup. Dlaczego? To oczywiste…

Po pierwsze: PRODUKTY ZBOŻOWE

Stanowią one podstawę piramidy żywieniowej, są fundamentem diety!
Miejsce pierwsze w tej kategorii zajmują:
– pełnoziarniste i razowe pieczywa
– kasza gryczana i jęczmienna
– płatki owsiane, pszenne (obniżają poziom cholesterolu)
– musli,
– ryż brązowy

*Dostarczają energii i są źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, błonnika, nie gromadzą niepotrzebnego cholesterolu*

Unikaj:
– jasnego pieczywa
– ciast francuskich
– drożdżówek
(niepotrzebnie podnoszą poziom cholesterolu i odkładają się w “boczkach”)

Po drugie: WARZYWA
To twoi najlepsi przyjaciele! Najlepiej zaprzyjaźnić się ze wszystkimi, tak by urozmaicać swoją codzienną dietę! Można je jeść na wiele sposobów, a także pić w formie pysznych soków.

*Dlaczego są aż tak ważne? Wpływają na poprawę zdrowia i urody, zawierają przeciwutleniacze, wiele witamin: m. in. C, E, kwas foliowy, są źródłem potasu i magnezu, działają przeciw miażdżycy, chronią przed nadciśnieniem, wspomagają mięśnie i nerwy. Najzdrowsze są wtedy, gdy nie są poddane zbyt dużemu działaniu ciepła (gotowanie, smażenie).*

Czas na miejsce trzecie: OWOCE

W tym wypadku możesz sobie pozwolić na ok. 2-3 duże owoce dziennie! To samo zdrowie, ale pamiętać należy, że owoce to też źródło cukrów.
Warto zwrócić uwagę na te pyszności, które są źródłem błonnika-pektyny (wspomagającego redukcję złego cholesterolu), są to:
– jabłka
– porzeczki
– agrest
– żurawina
– cytrusy
Tak jak warzywa, owoce warto spożywać w postaci soków (ale bez dosładzania)

*Zawierają przeciwutleniacze, kwas foliowy, błonnik, składniki mineralne*

Miejsce czwarte, ale nadal ważne: PRODUKTY MLECZNE
Nie zapominaj o swojej porcji produktów mlecznych:
– mleka
– kefiru
– maślanki
– jogurtu
– porcja chudego sera
Są one niezbędne gdyż dostarczają do naszego organizmu wapnia, tak ważnego przy zapobieganiu OSTEOPOROZIE! Do pełnego wykorzystania wapnia potrzebna jest również witamina D wytwarzana w naszym organizmie pod wpływem działania słońca, więc nie zapominaj o krótkich spacerach!

*Produkty mleczne to źródło wapnia, witamin z grupy B, białka*

Unikaj:
– sera żółtego
– śmietany
– serków do smarowania pieczywa

Rarytasy z grupy piątej: MIĘSO I JEGO ZASTĘPNIKI
Produkty z tej grupy są wskazane z zachowaniem pewnego umiaru, w piramidzie żywienia znajdują się na samym szczycie, więc wystrzegajmy się nadmiaru. Najlepiej wybierać:
– chude mięsa
– chude gatunki wędliny
– do tej grupy zaliczamy również ryby, zwłaszcza morskie (makrela, śledź, łosoś)
– jako zastępniki występują tutaj: fasola, groch, soja, soczewica.

*Produkty te obfitują w białka, żelazo, cynk, witaminy B1, PP, B12, wapń, magnez*

Unikaj:
– skóry z drobiu
– kiełbas (są bardzo tłuste)
– podrobów
– salcesonów

DOBROCZYNNE DODATKI

Soja
Pokarmy na bazie soi obfitują w związki zwane fitoestrogenami, które mają podobne działanie do estrogenu. Przyczynia się to łagodniejszego przejścia przez menopauzę, zwłaszcza przy objawach wypadowych (uderzenia gorąca, nocne poty). Zmniejszają również zagrożenie zachorowania na nowotwory. Soja obfituje również w bardzo dużą ilość białka i jest wspaniałym zastępnikiem białka zwierzęcego.

Orzechy
Codzienna porcja orzechów obniża ryzyko zachorowania na choroby serca. Obniżają również poziom złego cholesterolu we krwi i neutralizują wolne rodniki. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające utratę wagi.

Herbata
Bardzo zdrowa w tym wypadku będzie herbata zielona, przeciwdziała chorobom serca.

KATEGORYCZNIE OGRANICZAMY
– spożycie soli
– czekoladę
– kawę
– alkohole

                                                                                                                           Opracowała:  Magdalena Zielińska